Tromsøs offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon
Tilgjengelighet i Tromsø
I denne artikkelen får du en nyttig oversikt over hvordan Tromsø er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne. Vi håper denne informasjonen er med å bidra til at du får en fin opplevelse på besøk hos oss.
Tromsø er en kompakt by, med et oversiktlig og lite sentrumsområde. Det er relativt enkelt å komme seg rundt, og kanskje er byen mer tilgjengelig enn du forventer. For aktiviteter og turer rundt om i regionen, er det mange aktivitetsleverandører som gladelig tilrettelegger for personer med nedsatt funksjonsevne. Men det er viktig å vite at deler av byen, samt noen typer aktiviteter og turer, kan være utilgjengelige eller utfordrende.
For å få en best mulig opplevelse anbefaler vi at du kontakter ønsket aktivitetsleverandør direkte og booker en privat tur istedenfor tur i en større gruppe. Hvis du kontakter oss i turistinformasjonen hos Visit Tromsø kan vi hjelpe deg med å finne riktig leverandører til ditt behov.
Tilgjengelighet i Tromsø sentrum
- Tromsø sentrum
-
Tromsø sentrum er stort sett flatt og det er kort vei mellom attraksjoner og severdigheter. De er enten i gangavstand eller en kort busstur unna. Dersom du sitter i rullestol, er det stort sett greit å bevege seg rundt i gågatene i sentrum. Om vinteren brøytes de fleste veier og gangfelt. Gågaten (Storgata) og enkelte fortau har varmekabler som gjør dem fri for snø og is. Merk at det allikevel kan være utfordrende på dager med stort snøfall, til tross for varmekabler.
- Museer, gallerier og opplevelsessentre
-
De fleste museer, gallerier og opplevelsessentrene rundt om i sentrum, som for eksempel Polaria, er rullestolvennlige med ramper eller heiser. Polaria har også en heis til selakvariet og kafeen. Polarmuseet er dessverre kun rullestolvennlig i 1 etasje da museet ikke har heis.
- Kino
-
Aurora Kino har en heis tilpasset rullestolbrukere hvis du ønsker å gå på kino mens du er i byen, eller delta på Tromsø Internasjonale Film Festival (TIFF).
- Kafeer, barer og restauranter
-
Mange av spise- og utestedene har ramper, plass til rullestoler og handicaptoaletter. Det kan være smart å kontakte spisestedene i forkant dersom du har særskilte behov og trenger spesifikk informasjon om hva spisestedet har av fasiliteter. Her finner du oversikten over byens spisesteder.
- Overnatting
-
Mange av byens hoteller har handikaprom, ramper, toaletter, heiser og parkering for rullestolbrukere. De store hotellkjedene, som Clarion Hotel The Edge, Radisson Blu Hotel, Clarion Collection Hotel Aurora, Quality Hotel Saga, Scandic Ishavshotel, Smart Hotel Tromsø, Thon Hotel Tromsø, Clarion Collection Hotel With, Comfort Hotel Xpress Tromsø har alle fasiliteter tilpassede gjester med forskjellige bevegelseshemminger.
I tillegg har Sommarøy Arctic Hotel og Malangen Resort fasiliteter for handikappede. Disse hotellene er lokalisert i Tromsø-regionen, cirka en times kjøretur fra Tromsø sentrum.
Når du ser etter hotellalternativer på våre nettsider finner du informasjon om tilgjengelighet listet opp i detaljene om hvert enkelt av dem. Les nærmere på hotellets informasjonssider for å se hvilket som passer best til ditt behov.
Attraksjoner og opplevelser
- Fjellheisen
-
Fjellheisen et fint alternativ for å se Tromsø hele året. Dersom du kommer med buss er busstoppet relativt nært Fjellheisen, og bybussene er tilrettelagte. Utkikkspunktet og Fjellstua er rullestolvennlige, det er også den ene av Fjellheisens gondoler. Det finnes en egen inngang på nordsiden av nedre stasjon. Fra perrongen på øvre stasjon er det personheis som tar deg videre til utsiktsplatået og Fjellstua. Ledsager er nødvendig. NB: Har du kjøpt billetter online via vår nettside, er det ikke nødvendig å gå til hovedinngangen for å kjøpe billett. Har du ledsagerbevis, vil ledsager få gratis entre.
Om vinteren er det ofte snø og is på veien og parkeringsplassen, som kan gjøre det utfordrende å komme seg opp bakken til handikapinngangen fra parkeringen. Vi anbefaler å parkere så nært den nordre inngangen som mulig.
- Ishavskatedralen
-
Et besøk i Ishavskatedralen er en vel verdt turen. Om sommeren er et besøk enkelt å gjennomføre. På vinterføre kan det være vanskelig å komme opp rampen fra parkeringsplassen til inngangen uten assistanse, og særlig dersom det er snø og is på bakken.
Inne i kirken er det en heis og handikaptoalett.
- Generelt om turer og opplevelser
-
Mange turer og opplevelser rundt om i Tromsø-regionen er tilgjengelig for bevegelseshemmede. Noen turer, som for eks. båtturer, krever at gjesten kan sitte i et vanlig sete, og at rullestolen kan slås sammen og legges i et bagasjerom/lasterom underveis.
Dersom du ønsker å delta på hunde- og/eller reinsledeturer kan deltakelse være avhengig av hvor stor mobilitet du har. For eksempel må du kunne bruke føttene noe for å sitte komfortabelt i en hundeslede. Tror du det blir vanskelig å holde seg fast i hundesleden kan du velge et alternativ hvor guiden kjører sleden. Det samme gjelder for reinslede.
Det anbefales i alle tilfeller å kontakte aktivitetsleverandøren i forkant.
Det er flere aktivitetsleverandører som spesialiserer seg på aktiviteter for gjester med bevegelsesutfordringer, blant annet Tromsø Accessible Tours.
Du kan også kontakte oss i forkant, eller komme innom oss i turistinformasjonen når du er på plass i Tromsø slik at vi kan hjelpe deg med å legge en plan for Tromsø-oppholdet ditt. Mange leverandører kan tilrettelegge opplevelsen etter ditt behov. Se gjennom aktivitetene vi tilbyr. Er du usikker, ta kontakt med aktivitetsleverandøren direkte.
- Nordlysaktiviteter
-
Ja, du kan dra på en nordlystur i rullestol! Det er likevel lurt å kontakte turistinformasjonen slik at vi kan hjelpe deg med å finne en leverandør som kan imøtekomme dine behov. Mange leverandører har begrensninger, som for eksempel at rullestolen må kunne slås sammen, og at du kan sitte i et vanlig bil- eller busssete.
Nordlysturer kan ta mange timer. Selv om handicaptoalett er tilgjengelig på ruten som kjøres, er det slett ikke alltid det er tilfellet. Det er også mange aktivitetsleverandører som liker å ta med gjestene sine på en liten gåtur vekk fra lysene for å få optimale forhold for å se nordlyset. Det kan være vanskelig eller utilgjengelig for personer med bevegelsesvansker. Ofte er det best å bestille en privat tur slik at turen kan tilpasses helt etter ditt behov.
Det er flere aktivitetsleverandører som spesialiserer seg på aktiviteter for gjester med bevegelsesutfordringer og kan love deg en flott opplevelse. Kontakt oss direkte for mer informasjon om mulighetene.
- Fjordturer og hvalsafari
-
Små båter som RIB-båter vil ikke kunne ta med rullestoler, men det er mange muligheter for å nyte naturen eller dra på hvalsafari i de større båtene. Det er greit å huske at enkelte av de større båtene også krever at rullestolen kan legges i et lasterom, og at man kan sitte i et vanlig sete. Det er heller ikke alle båter som har tilgang på handikaptoalett. Kontakt aktivitetsleverandørene direkte for mer detaljer om mulighetene.
- Tilgjengelig natur
-
Noen friluftsområder i og rundt Tromsø er tilrettelagt for personer med nedsatt bevegelsesevne. På Ishavskysten friluftsråd sine nettsider finner du en oversikt over områdene som er spesielt tilrettelagt for brukere av rullestol. På flere av de finnes toaletter, bålplasser og gapahuker.
Transport og parkingering
- Tromsø havneterminal
-
Tromsø havneterminal på Prostneset har en rampe på utsiden, samt heiser inne i terminalbygget. Her finner du Tromsøs offisielle turistinformasjon, Hurtigruten- og Havila Kystruten-terminalen, hurtigbåter samt ekspressbusser til regionen.
Hvis du ønsker hjelp til å planlegge en reiserute, ikke nøl med å kontakte oss i Visit Tromsø for hjelp.
- Sentrumsbusser
-
De fleste bybussene har lavt inngangsparti eller ramper til rullestolbrukere. Blinde/rullestolbrukere og honnør (over 67 år) med et bevis fra NAV reiser til halv pris. Førerhunder og ledsager kan reise gratis.
For mer informasjon om billettkjøp og bussruter, se våre sider om transport.
- Regionale busser
-
Det finnes flere regionbusser og private busselskap, men selv om flere har tilbud og er imøtekommende til bevegelseshemmede, kan det være lurt å ta kontakt og dobbeltsjekke i forkant. Bybussene er rullestolvennlige, men det er litt annerledes på regionbussene. De kan ofte være fulle og krever gjerne litt mer planlegging.
For mer informasjon om kjøp av billetter og bussruter, se informasjon om hvordan du kan reise rundt i regionen.
- Taxi i Tromsø
-
Tromsø taxi tilbyr rullestoltransport, og kan ta opptil tre rullestoler for de som reiser i gruppe. Ring selskapet direkte for bestilling på telefon 03011.
Din taxi tilbyr også spesialbiler tilpasset rullestolbrukere og andre med spesielle behov - og i tar imot bestillinger på 02045 . - Leiebil
-
Det er et begrenset antall biler hos bilutleiefirmaene i Tromsø og det er ikke garantert at du vil få en bil som møter dine behov dersom du sitter i rullestol. Vi anbefaler derfor at du kontakter bilutleiefirmaene direkte god tid i før ankomst.
Dersom du ikke klarer å finne en leiebil til ditt behov, kan du fortsatt komme deg rundt og nyte tiden din i Tromsø, men det krever litt planlegging. Offentlig transport i Tromsø er rullestolvennlig. Det er også flere aktivitetsleverandører som har kjøretøy som tar rullestolbrukere, særlig hvis du booker en privat tur. Ta kontakt med oss dersom du trenger informasjon om hvilke selskaper du bør kontakte.
- Parkering
-
I Tromsø sentrum, ved Fjellheisen og Ishavskatedralen er det parkering for bevegelseshemmede.
Tromsø Parkering har et kart over alle parkeringsplasser for handikappede på deres nettside. Hvis du velger trykker på knappen "Forflytningshemmede" med rullestol-ikonet får du full oversikt over byens parkeringsmuligheter.
- Ferjer
-
Regionale ferger har mulighet for å frakte rullestolbrukere, men vi anbefaler at du sjekker med fergen du planlegger å reise med. Her finner du informasjon om regionale ferger.
- Hurtigruten og Havila Voyages
-
Hurtigruten: Alle skip er tilrettelagt for bevegelseshemmede, og har minst 1 lugar tilpasset for rullestolbrukere. Hurtigruten anbefaler at passasjerer med redusert mobilitet tar direkte kontakt via telefon 81003030 for å bestille den lugaren som passer best. Førerhund er velkommen om bord.
Havila Kystruten: Hele skipet er lagt til rette for bevegelseshemmede i tillegg til at det finnes flere lugarer som er tilpasset rullestol. Det er også lugarer for de som reiser med førerhund.