Tromsøs offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon
- Tromsø har Norges reneste strender
Takket være stort engasjement fra ildsjeler, lokalbefolkning og bedrifter har Tromsø-regionen sannsynligvis landets reneste kystlinje. - Det er selvfølgelig vanskelig å si helt bastant, men jeg tør påstå det, sier Bo Eide, klima og miljørådgiver i Tromsø kommune og leder for prosjektet «Ren Kyst».
For i Tromsø-regionen er engasjementet stort og det er mange som vil rydde strender. Faktisk er det nesten vanskelig å finne strender hvor det er mye søppel igjen å rydde. Det hele startet tilbake i 2010 etter en spontanrydding av én strand, Rekvika i Skulsfjord, som ble startskuddet for prosjektet Ren Kyst. Siden den gang har flere tusen personer deltatt aktivt på strandrydding.
- Målet til prosjektet var å sette søkelyset på marin forsøpling som miljøproblem, og å rydde om lag 45 kartlagte strender i hovedsak på ytre kyst av Tromsø og Karlsøy. I tillegg skulle prosjektet garantere at folk som ryddet en strand, fjære eller holme, kunne levere søppelet til videre håndtering uten å tenke på betaling. Dette er fortsatt grunnpilarene i prosjektet, selv om antallet ryddede strender nok nærmer seg flere hundre, sier prosjektleder og ildsjel Bo Eide.
I dag er selve strandryddingen selvgående. Det er så mange som vil rydde at det er utfordrende å få logistikken til å gå knirkefritt.
- I 2019 har det vært flere ryddere enn det er behov for, og det er nesten ikke steder igjen å sende store grupper til hvor de kan gjøre en fornuftig innsats. De resterende uryddete stedene er mindre, og ligger logistisk krevende til, forklarer Eide.
Flaskeposter og kokosnøtter
Eide forteller at det mesteparten av avfallet som plukkes fra strendene er flasker, kanner og utstyr fra marine næringer, men at alt mulig rart driver i land på strendene.
- Det er ikke noe som overrasker oss lenger. Vi finner hele lyspærer, kokosnøtter, som helt åpenbart kommer fra andre steder, bøyer fra Florida, hummerteiner og flaskeposter. Alt ender opp her. Det følger norskekysten nordover med Golfstrømmen. Det er i hovedsak om vinteren det kommer inn. Vi finner 10 ganger så mye som kommer inn i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret, sier Eide.
- Noe av det mest snodige vi har funnet er en flaskepost fra Oslo. Den fikk vi sporet, og det viste seg at den var fra 12 år tilbake i tid, sendt av en jente som var på ferie Asker.
Eide er opptatt av at strandryddingen utgjør en forskjell.
- Det er mulig å gjøre noe. Alt som er synlig i den store sammenhengen, er gjort opp av små deler. Alt det vi har tatt unna, hadde drevet videre til andre steder om ikke vi hadde ryddet det. Da ville det dukket opp et annet sted etter neste vinterstorm.
Miljøengasjement
Derfor er det gledelig at private reiselivsaktører med båter ønsker å bidra til å holde regionen ren. En av aktørene som har miljø høyt på agendaen er Pukka Travels.
- Vårt miljøengasjement startet med at vi i 2017 arrangerte en strandryddedag med båter for å komme til utilgjengelige strender. Vi ante ikke helt hva vi skulle forvente når vi blandet lokale frivillige, gjester og andre aktører fra reiselivsbransjen og tok dem med oss ut på en dagstur fylt med strandrydding, fiske og mat, men det har utelukkende vært positivt. Den dagen ble starten på vår selskapsfilosofi – og har vært med på å forme oss til det selskapet vi er i dag. Som turoperatør i Tromsø, er det i hovedsak naturen man selger og lever av. Derfor er det ekstra viktig for oss å bidra. Vi ser også at mange søker jobb hos oss på grunn av vårt miljøengasjement, sier Henriette Hansen i Pukka Travels.
Strandryddedagen har blitt en årlig aktivitet, og Hansen forteller at de har ventelister med folk som ønsker å bidra.
- Folk er veldig positive, og de vil bidra! Det er vi veldig takknemlige for. Vi har også gjester som vil være med og det synes vi er helt konge. Det er kanskje litt spesielt at folk reiser til et sted hvor de heller vil plukke søppel enn å sitte på kafé, men det er jo utelukkende positivt hvis gjestene kan ha en fin dag ute hvor man også gjør noe bra for miljøet. Da er man sliten, men fornøyd når kvelden kommer.
Inspirere til handling
Hansen forteller at deres mål er å inspirere til handling, og vise at også små bidrag hjelper.
- Vi vil skape positivitet rundt marin forsøpling. Når man hører om marin forsøpling, skaper det ofte dårlig stemning. Det er lett å bli motløs, men vi ønsker å skape en hyggelig atmosfære rundt det. Det er mulig å bidra og faktisk utgjøre en forskjell. Initiativet merkes kanskje ikke på verdensbasis, men lokalt har det stor betydning. Vi har bidratt til å rydde hele Kvalsundet. Det er et ganske stort område. Første året var det mye søppel. Da ryddet vi 3 tonn. Andre året var det mye mindre. Da ryddet vi «bare» 1,4 tonn og i år ryddet vi 850 kg. Det er fortsatt mye, men det viser jo at det hjelper, sier Hansen, som også roser Tromsø kommune for deres innsats.
Reiselivsbransjen får ofte gjennomgå for å være en lite miljøvennlig bransje, særlig på en destinasjon som de fleste flyr til, men Hansen er opptatt av at man må bidra der man kan.
- Som privatperson kan man ta med en pose og plukke søppel når man går tur for eksempel, og bedrifter trenger slett ikke være miljøsertifiserte for å bidra. Man kan delta på strandryddedager, kildesortere på jobben, eller finne på andre små tiltak som hjelper. Med litt kreativitet er det mange initiativ man kan gjøre som selskap.
Hansen håper at deres bedriftsfilosofi kan inspirere andre til handling.
- De fleste kommer bare hit en gang. Hvis vi kan påvirke de gjestene som kommer hit til å gjøre en innsats når de kommer hjem igjen, er jo det fint. Forhåpentligvis blir de inspirerte av miljøengasjementet til lokalbefolkningen i denne lille, rare byen langt mot i nord, som har masse fokus på å ta vare på naturen, avslutter Hansen.
Fakta om Ren Kyst
- Prosjektet Ren Kyst startet tilbake i 2010 etter en spontanrydding av én strand, Rekvika i Skulsfjord.
- I 2011 startet organisasjonen Hold Norge Rent det nasjonale initiativet Strandryddedagen og Ren Kyst har bidratt til dette siden da.
- Ren Kyst-prosjektet har som mål å sette fokus på marin forsøpling som miljøproblem, rydde kartlagte strender i hovedsak på ytre kyst av Tromsø og Karlsøy, samt garantere at folk som ryddet strender skulle kunne levere søppelet uten å tenke på betaling.
- Prosjektet har vært drevet av Tromsø kommune, gjennom Ishavskysten friluftsråd, med finansiering fra Fylkesmann, fylkeskommune, og de siste årene tilskuddsmidler fra Miljødirektoratet. På grunn av regler for tilskudd står friluftsrådet som prosjekteier.
- Prosjektleder har i hele perioden vært Bo Eide, Klima og miljørådgiver i Tromsø Kommune.
- Det er mange viktige bidragsytere til at prosjektet har blitt en suksess. Remiks utfører søppelhåndteringen, på ikke-vei lokaliteter har Kystvakten spilt en viktig rolle, sammen med Statens naturoppsyn (SNO) og frivillige privatpersoner, og etter hvert ulike andre hjelpere.
- Det samarbeidet godt med diverse forskningsmiljøer på Framsenteret, UiT, NORUT og utenbys, samt andre initiativer på marin forsøpling, både i Tromsø og andre steder i Norge. Hold Norge rent er en viktig samarbeidspartner.
- Siden oppstarten har cirka 3000 mennesker deltatt på strandrydding, og mer enn hundre strender er ryddet.
- Det er samlet inn anslagsvis 250 tonn med marint avfall i prosjektet. Cirka 45 tonn i 2019.
- Selve strandryddingen er nå selvgående. I 2019 var det flere ryddere enn det var behov for, og det er i dag ikke steder igjen å sende store grupper for fornuftig innsats. De resterende uryddete stedene er mindre, og ligger logistisk krevende til.
- Mesteparten av avfallet som plukkes er flasker, kanner og utstyr fra marine næringer.
Fakta om Pukka Travels
- Miljøsertifiseringer: Miljøfyrtårn
- Miljøengasjement: Arrangerer strandryddedager og kjøper klimakvoter til de ansatte gjennom selskapet Chooose. Arrangerer også klimanøytrale fjellturer og nordlysturer med Tesla.