Topptur i Tromsøregionen

Topptur i Tromsø

I Tromsø har vi den arktiske villmarken praktisk talt på dørstokken. Fra et myldrende sentrum kan man raskt og enkelt komme seg til snødekte fjelltopper, puddersnø og frisk luft. Dette gjør Tromsø-regionen til en av Norges aller mest populære toppturdestinasjoner.

Vi anbefaler å dra på organisert tur med lokal guide. Se våre bookbare produkter nederst i denne artikkelen. Flere av våre samarbeidspartnere tilbyr også skreddersydde turer etter ønske. 

I Tromsø-regionen strekker topptursesongen seg fra desember til mai. Kanskje til tidlig juni om været tillater det. På vårparten er dagene lange og lyse. Midnattssola, som er med oss fra slutten av mai, gjør at man får endeløse dager på ski. Eksotisk, eller hva? 

Alle som interesserer seg for toppturer har utvilsomt hørt om Lyngen og Senja, to av de vakreste områdene for skikjøring i hele Europa. Men i Tromsø-regionen har vi også en rekke andre mer ukjente destinasjoner i nærheten av byen. Bli bedre kjent med Kvaløya, Ringvassøya, Malangen og Lakselvbukt – som alle byr på uante toppturmuligheter! 

Kvaløya, med sine mange topper på mellom 400-1000 meter, har et glitrende fjordlandskap, god snø og vakker utsikt. Du ser øya i det du lander i Tromsø med fly. Kvaløya er en populær destinasjon for fjellturer, sommer som vinter, og har topper for enhver smak. Finnlandsfjellet og Rødtind ligger nærmest Tromsø, mens populære Lille Blåmann, litt lengre unna, er et yndet toppturmål. 

På Ringvassøya, naboøya til Kvaløya, finner du skikjøring i skog og ned fjellsider. Her får du spektakulær utsikt mot Lyngsalpene i det fjerne. Gråtinden er en enkel og ukomplisert tur, med fantastisk utsyn fra toppen. Men du finner også brattere og mer krevende turer som Svartvasstinden, for de mest erfarne. 360 graders utsikt venter når du kommer opp.   

I Malangen, cirka halvannen times kjøring fra Tromsø, finnes flust av skjulte toppturperler. Her er det turer av ulik vanskelighetsgrad som passer derfor de fleste, og destinasjonen er nevnt i en rekke toppturbøker. Fra de mange toppene får du utsikt i alle retninger over indre Balsfjord og ut til havet. Idylliske Malangen Resort formidler gjerne gode tips og turer med lokale guider.

Rett i nærheten av Malangen, om lag en times kjøring fra Tromsø, ligger Lakselvbukt. Innerst i Ullsfjorden, ved foten av Lyngsalpene imponerer dette fjellmassivet selv de mest erfarne skikjørere. Lakselvtidene er populære turmål sent på sesongen, med Store Lakselvtind som høyeste fjell med sine 1660 moh. Dette er en svært krevende tur med høy vanskelighetsgrad. Men det finnes enklere turer, som Flatsteinfjellet med sine 940 moh.

Vær trygg - dra på tur med lokal guide 

Vi anbefaler å dra på organisert tur med lokal guide som ivaretar sikkerheten din. Flere av våre aktivitetsleverandører hjelper deg å finne trygg vei til god snø. Da vil du også få servert gode historier og lokalkunnskap underveis på turen. Og husk: selv dyktige skikjørere med masse mengdetrening har noe å lære av lokale guider. 

For fjellene i nord er vakre, men også lunefulle og utfordrende. Været skifter fort, og skredfaren er til tider høy. Troms og Finnmark er det fylket med høyest snøskredfare i hele landet og ulykker skjer dessverre hvert eneste år.

Skulle du allikevel velge å dra på tur på egenhånd, er det svært viktig å være oppdatert på skredfaren i området du besøker. Snakk med lokale (som ofte har god peiling på forholdene) og sørg for å ta nødvendige sikkerhetstiltak før du drar ut.  Du må velge tur og spor etter dagens forhold. Turistinformasjonen kan hjelpe deg med flere detaljer. På varsom.no kan du se oppdaterte snøskredvarslinger for hele regionen.

Vi vil også å minne om viktigheten av riktig utstyr og klær når du skal på tur. Vi anbefaler at alle leser Visit Norway’s «Slik holder du deg trygg på randonee-tur» uansett hvilket nivå du er på.

Nedenfor finner du tilbydere av guidede toppturer og kurs. I tillegg til de bookbare aktivitetene, tilbyr følgende samarbeidspartnere kurs og toppturer på ski, etter forespørsel.

God tur og kos deg i snøen! 

Finn din toppturopplevelse

Tre personer som gjør klart skiutstyret for å kjøre ned fra fjelltopp

Guidet randonee tur for nybegynnere - Guidet tur for de med alpinerfaring

For de som søker nye utfordringer, adrenalinrush og er modig nok til å prøve nye tingHar du noen gang gått på ski opp fj...

Topptur på ski - 6 dager på ski

Topptur på ski - 6 dager på ski

Kom til Senja for de magiske ski øyeblikkene. Stå på ski fra topp til fjæra, hver høydemeter utnyttes. Her finnes varier...

En person på vei opp fjellet å ski

Tromsø Ski Guides

Tromsø Ski Guides tilbyr toppturer på ski med sertifiserte Nortind guider. Våre turer foregår for det meste i fjellene r...

Topptur på ski - 3 dager på ski

Topptur på ski - 3 dager på ski

Kom til Senja for de magiske ski øyeblikkene. Stå på ski fra topp til fjæra, hver høydemeter utnyttes. Her finnes va...